Nieuws-overig
  • Nieuwsbrief

Centraal Beheer verzekert als eerste in Nederland de zelfrijdende (deel)auto

Zeist/Apeldoorn, 11 oktober 2017 - Centraal Beheer gaat als eerste in Nederland zelfrijdende elektrische deelauto's verzekeren. Moederbedrijf Achmea heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met de Eindhovense scale-up Amber. Dit bedrijf levert geen auto's, maar biedt mobiliteit. Achmea zet actief in op het creëren van innovatieve producten en diensten, die aansluiten bij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's. Daarmee speelt de verzekeraar in op de toekomst, waarin steeds minder behoefte zal zijn aan de traditionele autoverzekering. 

Achmea en Amber Otto en Nelemans 2     Foto: Robert Otto, lid van de Raad van Bestuur van Achmea (links) en Steven Nelemans, CEO van Amber.

Van schadehistorie naar realtime data.
De wereld van mobiliteit verandert sneller dan ooit tevoren. Kijk naar de ontwikkelingen van autonoom rijdende auto's en de kanteling van autobezit naar - gebruik (deelauto's). Robert Otto, lid van de Raad van Bestuur van Achmea, is er daarom van overtuigd dat de huidige autoverzekering op de schop gaat. Hij noemt een voorbeeld: "De huidige data op basis waarvan we de premies berekenen zijn straks deels niet meer relevant. In de toekomst werken we niet meer met statistische data (schadehistorie), maar met realtime data."

Otto vervolgt: "Niemand weet hoe de toekomst er exact uit zal zien. Maar we kunnen en willen nu niet afwachten. Het is onze ambitie om toonaangevend te zijn en daarom moeten we juist nu het voortouw nemen en samen met partners als Amber nieuwe richtingen verkennen en de route bepalen. Zodat we de toekomst een stap voor zijn. Onze klanten kunnen ervan uit gaan dat hun zelfrijdende auto straks ook 'gewoon' goed verzekerd is bij Centraal Beheer of onze andere merken."

Achmea heeft met Centraal Beheer en enkele andere merken 2.3 miljoen autoverzekeringen in portefeuille. Daarmee is het bedrijf de grootste autoverzekeraar van Nederland.

Slimme mobiliteit
De zelfrijdende (deel)auto die Amber vanaf 2021 zelf gaat produceren (de Amber One geheten), is volledig elektrisch en kent minimaal een dubbele levensduur dan een traditionele auto. Onderdelen zijn gemakkelijk vervangbaar. De zelfrijdende auto is met deze eigenschappen uitermate geschikt om te delen, waardoor er minder auto's op de weg nodig zijn. Dit levert aanzienlijke milieuwinst op.

Amber beheert op dit moment enkele tientallen elektrische BMW i3's, die als deelauto's worden ingezet op de High Tech Campus in Eindhoven. Volgend jaar wordt dit uitgebreid met testen op afgesloten stukken weg. De vloot van Amber zal de komende jaren snel oplopen naar enkele duizenden auto's.

Tags: Mobility

Overig nieuws

Publicaties 249x249 VACATURES 249x249
Leden 249x249  CURSUS AANBOD 249x249

AutomotiveNL - Twitter

S5 Box