Nieuws-AutomotiveNL
  • Nieuwsbrief

In de verduurzaming van het transport is een nieuwe technologie op komst. Naast de al bekende elektrische en waterstofvoertuigen wordt nu door Team FAST, een groep studenten van de TU Eindhoven, een nieuwe technologie ontwikkeld om voertuigen op mierenzuur te laten rijden.

Voordelen
Ten opzichte van elektrische en waterstofvoertuigen heeft mierenzuur het voordeel dat het vloeibaar is en daardoor getankt kan worden. Er hoeft dus niet gewacht te worden tot een accu is opgeladen en het kan gemakkelijk geïmplementeerd worden in de huidige brandstofinfrastructuur. Ook zorgt het vloeibare karakter ervoor dat het veel minder ontvlambaar is dan waterstof: het is zelfs minder ontvlambaar dan diesel. Daarnaast heeft mierenzuur een hogere energie intensiteit dan elektriciteit en kan er dus een langere afstand worden bereikt dan met een elektrisch voertuig.


Duurzame manier van rijden
Bij het maken van mierenzuur wordt CO2 uit de lucht gehaald en gereageerd met water. In de motor vindt deze reactie omgekeerd plaats. De CO2 die hierbij vrijkomt, wordt daarna weer opnieuw gebruikt om mierenzuur van te maken. Het is dus een duurzame manier van rijden.

TeamFast

Bus
Na in januari 2016 een miniatuurauto van één meter te hebben gepresenteerd heeft Team FAST nu als doel voor eind 2016 een bus op mierenzuur te laten rijden: “Mierenzuur heeft een veel grotere potentie bij de zware transportsector.” Aldus Aerts, manager van Team FAST. De basis voor de bus is al gelegd, maar om de bus daadwerkelijk te realiseren is binnen een maand 10.000 euro nodig. Het streefbedrag van het team is 90.000 euro. Hiervoor is door Team FAST een crowdfunding-campagne opgezet, waarbij vanaf 10 euro het fundamentele onderzoek van het team, bestaand uit vrijwilligers, gesteund kan worden.

Wilt u meer te weten komen over Team FAST en Team FAST helpen om de bus rijdend te krijgen, dat kan hier.

AutomotiveNL gerelateerd nieuws

Publicaties 249x249 VACATURES 249x249
Leden 249x249 CURSUS AANBOD 249x249

AutomotiveNL - Twitter

S5 Box