Nieuws-AutomotiveNL
  • Nieuwsbrief

Ambities kunnen Lex Hoefsloot (26) niet ontzegd worden. De topman van Lightyear uit Helmond presenteerde vorige week in Silicon Valley zijn plannen voor de zonneauto, de eerste elektrische auto die vrijwel geheel op zonne-energie rijdt. Hoefsloot sprak met mensen die betrokken waren bij de start van Tesla, de grote voortrekker van de elektrische auto. Ook ontmoette hij investeerders en mogelijke kopers. Hij zette zijn toehoorders een virtualrealitybril op en liet aan hen zijn droomauto zien: de Lightyear One, een tweedeurs sedan zonneauto van Italiaans design.

Lightyear   
Foto: Lightyear

Maar zijn ambities blijken vooral uit zijn planning. In 2018, volgend jaar dus, moet er een prototype zijn, in 2019 moet de eerste auto in productie komen. En dan ligt de weg open naar massaproductie naar misschien wel 400.000 Lightyears per jaar. Hoefsloot: ‘Dat is wel de bedoeling. Zonneauto’s zijn op langere termijn waarschijnlijk de meest betaalbare manier om te rijden.’ Hij ziet ook kansen op de groeimarkt voor deelauto's.

€30 mln is voldoende om de markt te betreden 
Luchtfietserij? Met €30 mln moet het mogelijk zijn de automarkt te betreden, denkt Hoefsloot. Veel uitbesteden, weinig werknemers, snel reageren op nieuwe ontwikkelingen en als het aanslaat heel snel naar schaalvergroting. Dat moet het verhaal worden. Die €30 mln moet er in twee fasen komen. De komende zes maanden de eerste €5 mln voor het prototype en volgend jaar, uiterlijk 2019 de resterende €25 mln.

Voor de eerste investeringsronde richt Hoefsloot zich niet alleen op investeerders, maar ook op de vroege kopers. Een aantal geïnteresseerden heeft al €19.000 aanbetaald. De resterende €100.000 volgt bij aflevering. Totaal €119.000 dus. Voor dat geld krijgen de vroege aanbetalers de Lightyear met een actieradius van 800 kilometer. Eenmaal op de markt krijg je voor dat geld de Lightyear die ‘slechts’ 400 kilometer ver komt met één batterij; de ‘opgevoerde’ valt dan duurder uit.

Op de gedroomde afzetmarkt schijnt altijd de zon
Silicon Valley is voor Hoefsloot een mogelijke bron van geld én het is zijn gedroomde afzetmarkt. Niet alleen omdat er veel milieubewuste types met geld wonen, maar ook omdat de zon er vaak schijnt. De zonnecollectoren op het dak en de motorkap van de Lightyear One worden dan optimaal gebruikt. Op volle batterijen kan 800 kilometer worden gehaald als de zon niet schijnt. Omdat de zon uitbundig schijnt in Californië, en mensen meestal maar ritjes maken van zo'n vijftig kilometer, is een nachtje energie bijtanken via het stopcontact in het noorden van Californië maar ‘eens in de twee, drie maanden’ nodig.

In Nederland moet de auto de zomer door kunnen komen op de zon. In de winter zal er eens in de twee weken energie van het elektriciteitsnet moeten worden getankt. Maar dat bijtanken kan dan wel via het gewone stopcontact. Er is dus geen netwerk van laadpalen nodig. Een volle tank kost €12.

Je moet nog wel zelf rijden in de Lightyear
De Lightyear komt voort uit de Stella, de zonne-auto van de TU Eindhoven die al eens de ‘world solar challenge’ won. Een aantal van de elf werknemers van Lightyear heeft meegewerkt aan de Stella. Geheel volgens Silicon Valley-wetten krijgen ze weinig salaris maar wel goede aandelen- en optiepakketten. Bij succes lopen ze binnen, niet eerder.

Het geheim van de Lightyear zit volgens Hoefsloot in het gebruikte materiaal. De romp van de auto is gemaakt van het lichte carbonfiber. Daardoor zijn ook de ophanging en vrijwel alle andere componenten licht. Er komen vier elektromotoren in de wielen, wat energieverlies door extra overbrenging (transmissie) voorkomt.

Wie een Lightyear One koopt, moet nog wel zelf rijden. Hoefsloot wil dat zijn model zich eerst bewijst, alvorens hij aan een zelfrijdende auto gaat denken: ‘We moeten eerst alle bezwaren tegen elektrisch rijden wegnemen. En we moeten aantonen dat de auto robuust en veilig is.'

Tags: MobilityVehicle

AutomotiveNL gerelateerd nieuws

Publicaties 249x249 VACATURES 249x249
Leden 249x249 CURSUS AANBOD 249x249

AutomotiveNL - Twitter

S5 Box