Home
  • Nieuwsbrief

Interreg North West Europe

De logistieke sector kent een sterk groeiende interesse voor 0-emissie voertuigen. Dit is voor de EU van belang omdat de logistieke sector voor 25% bijdraagt aan totale CO2 transport emissies. In stedelijke gebieden worden nu batterij aangedreven voertuigen geïntroduceerd als 0-emissie oplossing. Dit biedt echter geen oplossing voor grotere heavy duty trucks die ingezet worden op langere afstanden. Door toepassing van een brandstofcel ‘range extender’ op waterstof (aanvulling op batterijen) wordt dit segment ook 0-emissie. Dit type truck is nog niet in Europa verkrijgbaar maar biedt een groot emissie reductie potentieel.

‘H2Share’ focust op logistiek en start met 4 NWE regio’s in 3 lidstaten (BE, NL, D). Dit zijn “koplopers” met waterstof ervaring. Samen met hun ervaringen en contacten met innovatieve eindgebruikers (rolmodellen), zal één 27 ton bakwagen op waterstof en één flexibel energievriendelijk mobiel tankstation worden gebouwd en gedemonstreerd op het terrein van eindgebruikers: in verschillende regio’s zullen 6 demo’s met 4 eindgebruikers worden georganiseerd. Er wordt een gezamenlijk demonstratieplan gemaakt waarin diverse stakeholders maximaal betrokken worden. De demonstraties leiden tot de nodige zichtbaarheid, ervaringen en publieke bewustwording gericht op het toepassen van waterstof in heavy duty. Op basis van de demo’s en samenwerking met sector gerelateerde organisaties, wordt een roadmap ontwikkeld.

Het einddoel is om een verdere implementatie en opschaling van transnationale ‘low-carbon’ oplossingen in transport te faciliteren ten gunste van CO2 reductie. Door het aanboren van deze markt zal NWE een leidende rol gaan spelen in Europa op het gebied van 0-emissie heavy duty transport met als doel een geschat marktaandeel van 5% van jaarlijkse verkoop in 2030 (10.000 trucks),1000 jobs,CO2 reductie van 1 milj. ton/jr en een in NWE gerealiseerde productie.

WP leader for roadmap development, gather and deliver input for market analysis and future market strategy (WPT3-WPLT). Attend/cooperate in workshops (WPT1). Disseminate results with relevant network (WPC).Manage own activities (WPM).

AutomotiveNL News

News

PUBLICATIONS 249x249 VACANCIES 249x249
Members 249x249  EDUCATION PROGRAMME 249x249

AutomotiveNL - Twitter

S5 Box