Home
  • Nieuwsbrief

bouwendnederland logo“Wij willen een ontmoetingsplaats en een kennis- en ontwikkelingscentrum zijn voor vernieuwingen in de automotive industrie. Een plek waar het midden- en kleinbedrijf, de grote bedrijven én de kennisinstellingen elkaar kunnen treffen. We organiseren daarom veel themadagen en workshops rond nieuwe toepassingen op het gebied van automotive”, stelt Benno Hüsken, sinds twee jaar directeur van AutomotiveNL (gevestigd op de Automotive Campus) in Helmond.

 

“De geschiedenis van de Automotive Campus voert terug tot de tijd dat Volvocar de personenwagenproductie van DAF overnam en hier zijn productontwikkelingsafdeling vestigde”, legt Hüsken uit. “Die afdeling is naderhand verschillende keren in andere handen overgegaan. Toen TNO Automotive vanuit Delft hiernaartoe kwam, was dat in feite de start van onze hightech Automotive Campus.”

De Automotive Campus omschrijft zich als dé hotspot, ontmoetingsplek en vestigingslocatie voor automotive bedrijven, die hoogwaardige (kleinschalige) productie combineren met research & development. De campus biedt deze bedrijven een leer- en werkomgeving, technologische (test)faciliteiten en flexibele huisvestingsconcepten.

Volgens Hüsken is Helmond een logische vestigingsplaats voor de campus. “60 tot 65 procent van de Nederlandse automobielindustrie zit in Brainport, de innovatieve technologieregio in Zuidoost Brabant. Dan is dit het dus een logische plaats voor de Automotive Campus om zich hier te vestigen. In 2011 werden een aantal investeringsinitiatieven op automotive gebied gebundeld tot de vereniging AutomotiveNL. Deze vereniging houdt zich bezig met de toekomst van de Nederlandse automobielindustrie en heeft haar hoofdkwartier op de campus. Een succesvolle toekomst kan alleen maar bereikt worden met innovaties en door talentontwikkeling, educatie. Grootschalige productie vindt hier niet plaats.”

De campus bevindt zich aan de snelweg tussen Helmond en Eindhoven, die voor testen gebruikt kan worden. “Op zondag 29 mei wordt de weg afgesloten voor het testen van automatisch rijden, in het kader van de Grand Cooperative Driving Challenge; een internationale wedstrijd voor studententeams. De A270 is eigenlijk een living lab avant-la-lettre.”

Bij de Automotive Campus zijn heel veel verschillende bedrijven en organisaties betrokken, zoals BENTELER Engineering, VDL Groep, de Wegenverkeerscentrale, het ontwikkelingsbedrijf TASS International, de RDW etc. Ook heeft de campus goede contacten in onder meer Duitsland en België.

AutomotiveNL News

News

PUBLICATIONS 249x249 VACANCIES 249x249
Members 249x249  EDUCATION PROGRAMME 249x249

AutomotiveNL - Twitter

S5 Box