Home
  • Nieuwsbrief

Kort en bondig samenvatten wat woensdag 1 november ons bracht tijdens de innovatiemissie is vrijwel onmogelijk. Dit simpelweg omdat het programma ‘fully loaded’ was. Hierbij toch een poging.

Kick off Detroit Chamber & MAVEN
We zijn inmiddels in Detroit en onze lokale gastheer is de Detroit Regional Chamber. Samen met hen is een programma opgesteld voor de delegatie. Omdat er meer te zien is dan dat er tijd is, starten we om 8.00u ten kantore van de Chamber. Vanaf de 19e verdieping is het uitzicht op The Fleming Channel en Canada prachtig, we zien de zon opkomen. Justin Robinson heet ons welkom en probeert ons in een aantal minuten te vertellen hoe de automotive- en mobiliteitsindustrie in Detroit eruit ziet. En dat is indrukwekkend. Deze stad ademt in alles automotive uit, met vele grote bedrijven en dus ook veel banen in die sector. Zo zijn er 16 OEM’ers met hoofdkwartier of technologie center in Michigan gevestigd. Samen met toeleveranciers zorgen ze voor 170.000 banen in Automotive Manufacturing. Zo’n 20% van de Amerikaanse voertuigen wordt in Michigan geproduceerd. Een stad die het bovendien erg moeilijk heeft gehad, maar de laatste jaren weer enorm in opkomst is. De overkoepelende branding van de regio heet PlanetM en was ook op het ITS Congres in Montréal volop zichtbaar. 

Kick off Detroit Chamber presentatie MAVEN   Kick off Detroit Chamber, presentatie MAVEN

De delegatie is ondanks het vroege tijdstip al scherp, want de presentatie van MAVEN wordt enthousiast ontvangen en met vragen bestookt. MAVEN is het carsharing programma van General Motors en zet onder andere de elektrisch aangedreven Chevy Bolt in. Alleen nog in de Verenigde Staten operationeel, maar de uitnodiging om naar Nederland te komen is gedaan.

Ford Motor Company
De volgende afspraak is op het Research & Innovation Center van Ford Motor Company. Een enorm belangrijke speler in Detroit, maar ook daarbuiten natuurlijk. Ford is –net als vele anderen- in transitie naar New Mobility, en zoekt partners en plekken om deze transitie waar te maken. We worden ontvangen door John Kwant, vice president City Solutions. Hij geeft de suggestie om de TedTalk van Bill Ford te bekijken, zelf doet hij het ieder kwartaal en keer! John Kwant was recent nog op werkbezoek in Nederland en heeft ook een persoonlijke connectie met The Dutch: zijn vader is geboren in Nijmegen. De Nederlandse delegatie presenteert zich via een introductie van delegatieleider Daan de Cloe. Daarna is het de beurt aan achtereenvolgens NXP, ARS T&TT, Technolution en TNO om in een korte pitch te vertellen over concrete projecten die deze partijen doen. De sessie wordt besloten met een discussie over mogelijke follow-up, volop interesse en mogelijkheden tot samenwerking!

Presentatie Technolution CEO Jan van der Wel bij Ford   Presentatie Technolution CEO Jan van der Wel bij Ford

Magna International
De volgende halte is Magna International. Deze TIER1 supplier met Canadese roots heeft een prachtig nieuw experience center in de R&D faciliteit, wij zijn de eerste delegatie die er wordt ontvangen. De activiteiten van Magna zijn zeer divers, van traditioneel automotive (supplier van Body & Chassis, Roof Systems, Seatings en Closures) tot nieuw en innovatief. Zo wordt er gewerkt aan nieuwe powertrains, electronics maar ook aan technologie voor autonoom rijden, zie ook deze YouTube video. Ook hier weer een Nederlander getroffen, de kaartjes met Edzko Smid zijn uitgewisseld inclusief afspraken over mogelijke follow-up.

Presentatie bij Magna International LR   Presentatie bij Magna International

Detroit Tech Showcase
Per bus over het niet altijd strakke asfalt (maar daar trekt onze chauffeur zich niks van aan!) gaan we vervolgens terug naar downtown Detroit. De Detroit Regional Chamber heeft haar achterban uitgenodigd voor een Technology Showcase: Meet the Dutch. In een inspirerende start-up omgeving met uitzicht op het honkbalstadion krijgen we alle ruimte om het verhaal van ‘Team Holland’ te vertellen. Na een uitgebreide introductie door Daan de Cloe krijgen NXP, V-Tron, Goudappel, Q-Park en AON de gelegenheid om een pitch te geven aan de Amerikaanse collega’s.  Een paneldiscussie later is er een gezellige borrel met volop gelegenheid tot netwerken.

Groepsfoto na afloop Detroit Tech Showcase
VIP diner
De dag wordt afgesloten met een VIP diner waarbij er wederom volop interactie is met de collega’s uit Detroit, Michigan. Ook hier weer een aantal Nederlanders van de partij. Honorair Consul Percy Vreeken bijvoorbeeld, maar ook de collega’s van VDL Steelweld die sinds dit jaar een kantoor in Detroit hebben geopend. Ook de RDW heeft een kantoor in Detroit en de collega’s schuiven aan voor het diner. Dat samen met de lokale gasten maakt het een goed gezelschap. Morgen weer vroeg op en verder, via Ann Arbor naar Columbus, Ohio!

Tags: Mobility

AutomotiveNL News

News

PUBLICATIONS 249x249 VACANCIES 249x249
Members 249x249  EDUCATION PROGRAMME 249x249

AutomotiveNL - Twitter

S5 Box