Home
  • Nieuwsbrief

4 Experts over Smart Mobility

Smart Cities

Judith Boelhouwers, senior adviseur Verkeer, gemeente Rotterdam: 
Eén van de belangrijkste uitdagingen voor steden van de toekomst is om mobiliteit op een slimme en gezonde manier te organiseren. Rotterdam wil koploper zijn in Smart Mobility. Daarbij gaat het altijd om de vraag hoe slimme mobiliteitsinnovaties kunnen bijdragen aan Rotterdam als gezonde, aantrekkelijke en economisch sterke stad. We richten ons op verschillende thema’s. Door het beter inwinnen en uitwisselen van informatie over mobiliteit kunnen we slimmer en efficiënter omgaan met de schaarse ruimte, de beschikbare infrastructuur en zijn reizigers beter geïnformeerd, waardoor ze efficiëntere keuzes kunnen maken. Daarvoor zullen we verschillende datasets van wegbeheerders, navigatiesystemen, mobiele telefoons en ov-bedrijven combineren. Een tweede thema betreft het laten communiceren van voertuigen onderling en met wegkantsystemen, zoals verkeerslichten (C-ITS). Zo kunnen we de luchtkwaliteit verbeteren en het comfort voor reizigers verhogen. Ook werken we aan het ontwikkelen van groene golven voor fietsers, waarbij zij bijvoorbeeld via hun mobiele telefoon door verkeerslichten kunnen worden gedetecteerd. C-ITS vormt de opmaat voor een andere slimme technologie: zelfrijdende voertuigen. Rotterdam doet onder andere samen met de Metropoolregio Rotterdam, Den Haag, de TU Delft en Hogeschool Rotterdam onderzoek naar de effecten van zelfrijdend vervoer in stedelijk gebied.

Mark van Kerkhof, managing consultant smart en green mobility bij APPM Management Consultants
Eigenlijk moet je iedere vorm van mobility smart maken. ‘Stupid mobility’ zou niet meer moeten bestaan: in de file staan, wachten op een bus, het bezit van een eigen fiets etc. Dat betekent niet alleen dat we moeten innoveren, maar vooral ook dat we slimmer moeten organiseren.

Innovaties komen er snel en veel, het slim organiseren daarvan gaat veel langzamer. Daar zit de opgave! Je kunt wel allerlei slimme apps ontwikkelen, maar om deze effectief in te zetten moet er beter worden samengewerkt. Dat geldt vooral voor de wereld van de mobiliteit waar de overheid een grote rol speelt als het gaat om het stellen van (rand)voorwaarden.

We zullen de overheid slim moeten verbinden met de markt en de wetenschap. Deze hebben een voedingsbodem nodig waarop zij kunnen ontwikkelen. De overheid moet ruimte bieden om te experimenteren en kan vernieuwing aanjagen. Nederland is wereldwijd één van de koplopers als het gaat om Smart Mobility. Of het nu gaat om ons fietssysteem, onze leidende positie op het gebied van Elektrisch Vervoer, ons toonaangevende OV-systeem of onze initiatieven rond ITS en zelfrijdende auto’s.  Er liggen kansen om Nederland als proeftuin te laten functioneren en onze leidende rol in de wereld te versterken en uit te bouwen. Organiserend vermogen is daarbij cruciaal!

Joep Arends, senior manager innovatie Deloitte en initiatiefnemer Tailoride
Consumenten hebben de keuze uit steeds meer vervoersopties en aanbieders: taxi-oplossingen als Uber en Abel, het OV, SnappCar, BlaBlaCar, car2go en je eigen auto. En je ziet slimme aanpalende oplossingen, zoals voor slim parkeren. Dat aantal zal in de toekomst alleen maar toenemen. Samen met Achmea werken we nu aan een platform waarmee we ‘multimodaal’ inzichtelijk willen maken welke opties er zijn om van a naar b te komen. Bijvoorbeeld het eerste stuk met de fiets en daarna verder met het OV. De ideale combinatie verschilt per situatie. Een dergelijke oplossing maakt reizen aangenamer, goedkoper en sneller. En gemeente en overheid krijgen beter inzicht in het effect van hun beleid. De oplossing kan ook realtime monitoren en ingrijpen. Als er file is, raadt hij aan of je beter de auto kunt parkeren en op een andere manier verder gaat. Ook kun je eigen voorkeuren instellen, bijvoorbeeld als je niet met de fiets wilt reizen, per se duurzaam wilt reizen of een maximaal bedrag wilt uitgeven aan je reis en parkeren. Over ongeveer acht maanden moet er een definitieve versie op de markt komen.

Bram Hendrix, Manager Smart Mobility AutomotiveNL 
Door de groei van de steden komt er een enorme druk op het vervoer in de stad. Alle middelen moeten worden ingezet om mensen snel en efficiënt van a naar b te krijgen. Bijvoorbeeld bij evenementen, wanneer veel mensen op dezelfde tijd op dezelfde plek zijn. Internet of things bereikt ook de mobilisten: de connected traveller heeft de toekomst. Voor al zijn reizen maakt hij een slimme combinatie van vervoersmogelijkheden. Het bezit van een auto is daarbij in de toekomst minder van belang; het draait om de reis en met welk vervoersmiddel je die optimaal kunt maken. Dus ga je private-leasen, delen, verhuren en meerijden: Mobility as a service. Door verkeerslichten en voertuigen aan internet te koppelen, plan je optimaal hoe het verkeer zich gaat afwikkelen. Als je herkomst en bestemming weet, kun je verkeer veel beter afwikkelen en verdelen. Je mobiel gebruik je steeds meer als je persoonlijke reisassistent, eventueel geïntegreerd in het dashboard. Daarop vind je waar je kunt parkeren en die voorspelt wanneer het stoplicht op groen springt. Ook het parkeren zal veranderen: minder blik in de steden, meer ruimte voor groen en ontmoeting.

Benieuwd naar het hele magazine? Klik hier.

Tags: Mobility

AutomotiveNL Nieuws

Nieuws

Publicaties 249x249 VACATURES 249x249
Leden 249x249 CURSUS AANBOD 249x249

AutomotiveNL - Twitter

S5 Box